Hoe werkt periodiek beleggen? Alles wat je moet weten!

Periodiek beleggen

Als je wilt beginnen met beleggen, is periodiek beleggen een populaire manier om dit te doen. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we je uit wat het is, hoe jij het toepast, hoe het werkt en wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je op regelmatige basis een vast bedrag investeert in beleggingsproducten zoals aandelen, crypto, obligaties of fondsen. Dit bedrag kan maandelijks, per kwartaal of per jaar worden geïnvesteerd.

Hoe werkt het?

Bij periodiek beleggen zet je een vast bedrag opzij en investeer je dat in beleggingsproducten op een regelmatige basis. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand €50,- investeren in een beleggingsfonds. Op deze manier bouw je geleidelijk aan een beleggingsportefeuille op zonder dat je in één keer grote bedragen hoeft te investeren.

De kracht van periodiek beleggen

Veel mensen hebben vaak het idee dat beleggen alleen zinvol is met grote bedragen. Wat periodiek beleggen echter zo mooi maakt, is het rendement-op-rendement-effect (ook wel compound rente genoemd.) Zelfs met kleinere bedragen kun je al een leuk resultaat opbouwen. Laten we als voorbeeld de S&P 500 nemen als beleggingsproduct. Deze index, die gevolgd wordt door verschillende ETF’s, heeft tussen 1928 en eind 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 11,82%. Stel dat je elke maand 50 euro investeert en een S&P 500 ETF koopt.

Na één jaar zou je dan 12 x 50 = 600 euro + 11,82% jaarlijks rendement = 630,42 euro hebben (een winst van 30,42 euro).

Let op dat in het eerste jaar alleen de eerste 50 euro na een jaar 11,82% rendement oplevert. De maandelijkse inleg die later volgt, heeft ook een jaar nodig om tot het jaarlijkse rendementspercentage te komen.

Na twee jaar zou je €1.331,95 hebben (een winst van € 1 31,95 en € 1.200 eigen inleg).
Na vijf jaar zou je €3.948,06 hebben (een winst van € 948,06 en € 3.000 eigen inleg).
Na tien jaar zou je €10.685,11 hebben (een winst van € 4.685,11 en € 6.000 eigen inleg).
Na twintig jaar zou je €41.798,71 hebben (een winst van € 29.798,71 en € 12.000 eigen inleg).
Na dertig jaar zou je €132.397,28 hebben (een winst van € 114.397,28 en € 18.000 eigen inleg).
Na zestig jaar zou je €3.401.229,18 hebben (een winst van € 3.365.229,18 en € 36.000 eigen inleg).

Bovenstaande berekening laat zien wat het effect van de lange termijn kan zijn, vooral in combinatie met een vaste maandelijkse inleg. Het stapelen van rendement op rendement kan dus ook met kleine bedragen mooie resultaten opleveren. Met behulp van onze compound interest calculator kun je eenvoudig een berekening maken voor jouw gewenste maandelijkse inleg en duur.

Als we het rendement van de S&P 500 vergelijken met de rente die je krijgt op een spaarrekening, zien we een groot verschil. Veel banken hanteren al lange tijd geen, of zelfs een negatief rentepercentage. Er zijn momenteel sommige banken die 2% rente bieden op een spaarrekening. Als je elke maand 50 euro op een spaarrekening zou zetten met een rendement van 2%, zou je na 60 jaar uitkomen op een eindbedrag van € 69.055,96. Als je daar je eigen inleg vanaf trekt, hou je “slechts” een winst van € 33.055,96 over. Dit is erg weinig wanneer je het vergelijkt met de S&P 500 uit het voorbeeld.

Verschil tussen periodiek en eenmalig beleggen

Het grote verschil tussen deze 2 vormen van beleggen is de frequentie van investeren. Bij eenmalig beleggen investeer je in één keer een groot bedrag in beleggingsproducten. Bij periodiek beleggen investeer je regelmatig een vast bedrag in beleggingsproducten.

Voor- en nadelen van periodiek beleggen

Voordelen

  1. Spreiding: Door periodiek te beleggen spreid je je risico’s. Je investeert namelijk regelmatig een vast bedrag in beleggingsproducten, waardoor je niet afhankelijk bent van één moment om in te stappen.
  2. Lagere instapdrempel: Bij periodiek beleggen hoef je niet in één keer een groot bedrag te investeren. Hierdoor is de instapdrempel lager en kun je al beginnen met beleggen met een klein bedrag.
  3. Disciplined beleggen: Met periodiek beleggen word je gedwongen om regelmatig te investeren. Dit zorgt ervoor dat je disciplined blijft beleggen en niet de fout maakt om bijvoorbeeld in te stappen op een verkeerd moment.

Nadelen

  1. Minder rendement: Door regelmatig te beleggen, loop je het risico dat je instapt op momenten waarop de koers hoger is dan gemiddeld. Hierdoor kan je rendement lager uitvallen dan wanneer je in één keer een groot bedrag had geïnvesteerd op een gunstig moment.
  2. Kosten: Bij periodiek beleggen betaal je vaak meer kosten dan bij eenmalig beleggen. Dit komt doordat je regelmatig transactiekosten betaalt voor het aankopen van beleggingsproducten.
  3. Geen controle over timing: Bij periodiek beleggen heb je geen controle over het moment waarop je investeert. Hierdoor loop je het risico dat je instapt op een moment dat de markt tegenzit, waardoor je minder rendement maakt.

Welke beleggingsproducten zijn geschikt?

Je kunt periodiek beleggen in verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, crypto, obligaties en beleggingsfondsen. Het is belangrijk om te bepalen welk beleggingsproduct het beste bij jouw beleggingsdoelen en risicoprofiel past.

Hoe vaak moet je periodiek beleggen?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Over het algemeen is het verstandig om minimaal één keer per maand te beleggen, zodat je regelmatig inlegt en kunt profiteren van koersschommelingen.

Hoeveel moet je periodiek beleggen?

Dit hangt af van je persoonlijke financiële situatie en beleggingsdoelen. Het is verstandig om een bedrag te kiezen dat je kunt missen en waar je je prettig bij voelt.

In veel financiële boeken (The Richest Man In Babylon o.a.) en door veel financiële adviseurs wordt het aangeraden om 10% van je inkomen te sparen of te investeren. Dit is een mooi getal om van uit gaan wanneer je wilt starten met periodiek beleggen.

Hoe lang moet je periodiek beleggen?

Dit is afhankelijk van je beleggingsdoelen. Als je bijvoorbeeld wilt sparen voor je pensioen, is het verstandig om periodiek te beleggen over een langere periode van tientallen jaren. Hierdoor heb je meer tijd om te profiteren van koersschommelingen en kun je het risico beter spreiden.

Risico’s

Periodiek beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Zo kan de koers van beleggingsproducten dalen, waardoor je minder rendement maakt of zelfs verlies lijdt. Daarnaast brengt periodiek beleggen ook kosten met zich mee, zoals transactiekosten en beheerkosten.

Geïnteresseerd in beleggen, crypto en financiële vrijheid? Lees al onze artikelen!
Starten met crypto maar geen idee waar je moet beginnen? Bekijk nu onze uitgebreide crypto cursus review!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.