Zo werkt dollar cost averaging – en zo profiteer jij ervan!

DCA dollar cost averaging

Als belegger wil je graag zoveel mogelijk winst maken op je investeringen. Echter, de beurs kan erg onvoorspelbaar zijn en de koersen kunnen sterk schommelen. Om deze volatiliteit op te vangen, bestaan er verschillende beleggingsstrategieën. Een daarvan is dollar cost averaging (DCA). Maar wat is DCA precies, hoe werkt het en hoe pas jij het optimaal toe? In dit artikel leggen we het je uit!

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je periodiek een vast bedrag investeert in een bepaalde belegging, zoals aandelen of obligaties. Door regelmatig te investeren, spreid je je aankopen over een langere periode en vermijd je het risico van te investeren op een piekmoment in de markt. Dit kan resulteren in een gemiddeld lagere aankoopprijs en potentieel hogere winst.

Hoe werkt het?

Stel, je hebt €10.000 om te beleggen in aandelen. In plaats van het hele bedrag in één keer te investeren, kies je ervoor om elke maand €1.000 te investeren over een periode van tien maanden. Hierdoor koop je elke maand een bepaalde hoeveelheid aandelen tegen de dan geldende prijs. Als de koersen laag zijn, koop je meer aandelen voor hetzelfde bedrag. Als de koersen hoog zijn, koop je minder aandelen voor hetzelfde bedrag.

Voorbeelden

Een voorbeeld van dollar cost averaging is het automatisch investeren van een vast bedrag in een bepaald indexfonds of ETF via een periodieke betaling, zoals iedere maand. Een andere toepassing is het periodiek investeren van een vast bedrag in individuele aandelen of obligaties.

Dollar cost averaging kan ook worden toegepast op beleggingen in crypto, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Bij deze strategie investeer je periodiek (bijvoorbeeld iedere maand) een vast bedrag, ongeacht de huidige prijs van Bitcoin. Door regelmatig te investeren, spreid je je risico en koop je automatisch meer Bitcoin wanneer de prijs daalt en minder wanneer de prijs stijgt.

Voorbeeld:

DatumInvesteringAantal aandelenPrijs per aandeel
1 januari€10010€10
1 februari€1007€14,29
1 maart€1006€16,67
1 april€1005€20
1 mei€1004€25
1 juni€1003€33,33
1 juli€1003€33,33
1 augustus€1002€50
1 september€1002€50
1 oktober€1002€50

In dit voorbeeld wordt er elke maand €100 geïnvesteerd in aandelen, ongeacht de prijs per aandeel. Hierdoor varieert het aantal aandelen dat wordt gekocht per maand, afhankelijk van de prijs. Uiteindelijk wordt is er op 1 oktober in totaal €1000 geïnvesteerd en zijn er 43 aandelen gekocht tegen een gemiddelde prijs van €23,26 per aandeel.

Voordelen van dollar cost averaging

Het grootste voordeel van dollar cost averaging is dat het helpt om de emotie uit beleggen te halen. Door periodiek te investeren, hoef je niet te proberen om te timen wanneer de markt op zijn hoogtepunt of dieptepunt zit. Je spreidt ook het risico van het investeren in eenmalige aankopen en vermindert het potentieel voor verliezen als gevolg van ongunstige marktcondities. Daarnaast biedt DCA een eenvoudige manier om je beleggingsportefeuille periodiek te blijven uitbreiden.

Nadelen van dollar cost averaging

Het grootste nadeel is dat het niet altijd de beste strategie is om te gebruiken, vooral als de markt constant stijgt. Als je bijvoorbeeld al je geld in één keer had geïnvesteerd in 2020, zou je veel meer winst hebben gemaakt dan wanneer je periodiek had geïnvesteerd.

Daarnaast kan het lastig zijn om consistent te blijven investeren als de marktomstandigheden verslechteren en de koersen dalen. Ook kunnen de kosten van transacties hoger zijn als je steeds kleine bedragen investeert in plaats van één grote aankoop te doen.

Wat is het verschil tussen dollar cost averaging en lump sum investing?

Dollar cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je periodiek een vast bedrag investeert in een bepaalde belegging, terwijl lump sum investing inhoudt dat je in één keer een groot bedrag investeert.

Hoe bepaal ik de beste frequentie voor dollar cost averaging?

De beste frequentie voor dollar cost averaging hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelen, evenals de beleggingen waarin je investeert. Over het algemeen wordt aanbevolen om periodiek te investeren, bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks.

Geïnteresseerd in beleggen, crypto en financiële vrijheid? Lees al onze artikelen!
Starten met crypto maar geen idee waar je moet beginnen? Bekijk nu onze uitgebreide crypto cursus review!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.